top of page

גישתי הטיפולית - גישה פסיכודינמית

גישתי הטיפולית מבוססת על הבנה פסיכודינמית של נפש האדם, תוך התאמה של אופן ומשך הטיפול לצרכים של כל מטופל באשר הוא. הגישה הפסיכודינמית רואה באדם, כמורכב מרבדים שונים, שחלקם מודעים ואחרים לא, ומושפע לאורך חייו מעברו ומקשריו המשמעותיים המוקדמים באופן שאינו לחלוטין מודע. לפי הגישה הדינמית, הגרעין הפנימי שנזרע בעבר יוצר דרמה פנימית נמשכת ורוחשת, המתבטאת וחיה במציאות היומיומית. הגורמים הלא מודעים הללו, יכולים להופיע כסימפטומים נראים לעין, או כתכונות אישיות בעייתיות, קושי במערכות יחסים, בעבודה או כהפרעות במצב הרוח והדימוי העצמי.


טיפול פסיכולוגי פסיכודינמי מדגים כיצד גורמים לא מודעים אלו משפיעים על מערכות יחסים עכשוויות ועל דפוסי התנהגות ושואף לעזור למטופל להתמודד בצורה טובה יותר עם הקשיים שבחייו ולעבור התפתחות בחיים החיצוניים והפנימיים. הטיפול גם שואף ליצור שינוי ארוך-טווח לאותם כוחות לא מודעים הנמצאים במקור של הקשיים.


כל אדם הוא ייחודי. כל נפש היא עולם ומלואו. בטיפול אני קשובה ולומדת להכיר כל מטופל על עולמו הפנימי הייחודי והספציפי, ומתאימה את אופן הטיפול, תדירות הפגישות וקצב התהליך לצרכים הספציפיים של המטופל בכל נקודת זמן לאורך התהליך הטיפולי.


בכל אדם יש מקומות כאובים וחשוכים, המאפילים על חייו, עימם קשה לו להתמודד ואותם הוא מפחד לפגוש. בתוך המפגש הטיפולי ניתן להתחיל לגעת בהם, לפי הקצב והבחירה של המטופל, וביחד עם המטפל, בתוך מסגרת טיפולית מוגנת ובטוחה, ניתן להאיר עליהם, לבחון כיצד הם משפיעים על חיי המטופל וכיצד להתמודד איתם. התהליך הטיפולי נוצר בתוך דינמיקה דיאדית של מטופל-מטפל ודרך ההכרות והקשר שנרקם בין השניים ובתוך קשר זה, מתאפשר תהליך התפתחות נפשית המותאם לצרכים של המטופל.

Leaf

אני מאמינה

Leaf

אני מאמינה ביכולתה של נפש האדם לגדול, לרפא עצמה, להשתנות ולצמוח ורואה זכות לכל אדם לפעול על מנת לשפר את איכות חייו. מפגש טיפולי מיטיב מאפשר את תהליך הצמיחה הטבעי, שמסיבות שונות לא יכול היה להתממש דיו. אני מגיעה למפגש הטיפולי כשותפה מלאה ומחויבת למסע אליו האדם בחר לצאת, מתוך מוכנות כנה לפגוש את המטופלים עם עולמם הפנימי המורכב והמפותל וללכת במסע משותף שיש בו חיבור אל העצמי ואל האחר.

על טיפול פסיכולוגי

מתי פונים לטיפול פסיכולוגי

אנשים לרוב פונים לטיפול כאשר הם חשים קושי, כאב, תסכול או החמרה במצוקה קיימת, גם כאשר הם מסתגלים ומתפקדים היטב. פעמים רבות גם כאשר יש חברים וקרובים משמעותיים, התחושה היא שאין בסביבה מענה מותאם לצרכים הפנימיים. השאלה מתי אני זקוק.ה לפנות לאיש מקצוע על מנת להסתייע אינה פשוטה. אנשים מסוימים נעזרים באחרים בקלות ופונים ללא חשש, בעוד רבים אחרים אוהבים להרגיש כי מתמודדים בכוחות עצמם ועבורם האפשרות לפנות לעזרה היא פחות אינטואיטיבית וזמינה.

סיבות אופייניות לפניה לטיפול

רבים פונים סביב קושי עימו הם מתמודדים: קושי במערכות יחסים במשפחה, ביחסים חברתיים או זוגיים; ריקנות, חוסר משמעות ותקיעות בתחומים שונים; התלבטות כבדה סביב החלטה חשובה בחיים; פרידה או אובדן של דמות משמעותית; מצב רוח כללי ירוד עם חוסר במוטיבציה ואנרגיה; סימפטומים גופניים לא מוסברים שיתכן שמקורם רגשי ; פחדים או חרדות ; שאלות סביב זהות מינית ומיניות בכלל.

אחרים פונים לטיפול מתוך רצון לפגוש את עצמם, להרחיב ולהעשיר את החיים הפנימיים ולעבור תהליך של צמיחה והתפתחות.

כמו כן, יש שנקלעים למצב משברי עקב אירועי חיים חיצוניים (כגון מחלה, פרידה, טראומה וכו') וזקוקים לסיוע בהתמודדות והתארגנות מול המציאות החדשה.

בתקופות מסוימות בחיים, בהן מתמודדים עם מעברים ושינויים, כגון בתהליך היציאה מבית ההורים, במעבר לזוגיות או להורות, בעת שהילדים מתבגרים ועוזבים את הבית או בעת מעבר בשלב התפתחותי מקצועי ואישי וכו', מתעוררים לבטים ונחשפים קונפליקטים שיתכן שעד כה היו סמויים. במצבים אלו, מתעורר הצורך במישהו שילווה במסע לקראת התקשרות או נפרדות, עצמאות ובגרות.

אני מאמינה שכמעט כל אדם יכול להיעזר בטיפול פסיכולוגי, אולם ההחלטה מתי לפנות קשורה למידת הפגיעה בתפקוד או באיכות החיים, לעוצמת הכאב והמצוקה, כמו גם למוטיבציה לשנות דברים בעצמי ובחיים. בכל מקרה של התלבטות, ניתן לתאם פגישת היכרות ולבדוק האם טיפול פסיכולוגי מתאים לך.

מהו טיפול פסיכולוגי ?

פירושו המילולי של המונח "פסיכותרפיה" הוא "ריפוי נפשי". הפסיכותרפיה נועדה לסייע לאדם למצוא את כוחותיו ומשאביו הפנימיים להתמודדות מודעת, גלויה ויעילה עם טווח הקשיים שפוגשים בחיים.

פסיכותרפיה פסיכודינמית היא טיפול בשיחות בו המטופל יכול לדבר על כל דבר שעולה בדעתו – דברים מההווה או מהעבר. המטופל מעלה את מה שמשמעותי עבורו מנקודת ראותו האישית, בלי צורך להסיט את עצמו אל מה שאחרים רואים בו או מצפים ממנו. כך מתאפשר למטופל לדבר על עצמו באופן חופשי ולהאזין לקולות השונים שבנפשו: המשמחים, הכאובים, המביישים או המפחידים.

המטפל מלווה את המטופל בדרכו למפגש עם העצמי הפנימי. תפקיד המטפל לעזור למטופל לפגוש בתוכו את החלקים שאינם מוכרים לו, אשר למרות היותם לא מודעים, הם משפיעים באופן מהותי על חייו ולעתים אף מנהלים אותם. בטיפול, ניתן לאתר את הגורמים בנפש המטופל, שמסבים לו סבל ותקיעות ולחפש דרכים חדשות לפעולה ולהתמודדות, בדרך לשינוי.

טיפול פסיכולוגי יכול להיות קשה במקומות בהם מתחברים לרגשות וזיכרונות כואבים, שעד כה הודחקו, כיון שהיו מאיימים מידי. בתוך הקשר הטיפולי, הדיסקרטי, המוגן והמכיל, מעז המטופל לעבור תהליך שלא הצליח לעשות עד כה ולעבד את החוויות והרגשות הקשים שקיימים בתוכו. לצד קושי או כאב, הטיפול הוא מתגמל, מגביר את ההבנה של המטופלים את עצמם, ומבהיר כיצד לבחור בחירות מיטיבות יותר שיובילו לתחושת סיפוק, מימוש ושמחה.

משך הטיפול הפסיכולוגי משתנה מאוד מאדם לאדם, ונקבע לפי הצורך האישי של הפונה. ברוב המקרים, קשה לקבוע מראש מה יהיה אורכו של הטיפול. ישנם טיפולים המוגדרים כארוכי-טווח הנמשכים חודשים ואף שנים. בטיפולים אלו ניתן להכיר ולטפל באופן כולל ועמוק בתחומים רבים מחיי המטופל וליצור שינוי מבני וארוך טווח. במקרים בהם המטופל פונה עקב בעיה שהיא ממוקדת ובוחר לטפל בה מבלי לטפל בתחומים נרחבים מחייו, ניתן לבחור בטיפול דינמי קצר מועד, בו מתמקדים באופן יזום בבעיה בעטיה המטופל פנה. ייתכן שבעקבות טיפול קצר המועד יצופו בעיות נרחבות יותר אשר יובילו לבחירה בהמשך לטיפול ארוך טווח. בטיפול נפגשים מידי שבוע בשעה וביום קבועים, בתדירות של פגישה אחת או שתיים בשבוע, בהתאם לצורך ולבחירת המטופל.

מיהו פסיכולוג קליני ?

'פסיכולוג קליני מומחה' הוסמך ורשאי לעסוק בטיפול פסיכולוגי לאחר שעבר את תהליכי ההכשרה הבאים: סיים תואר ראשון בפסיכולוגיה ותואר שני (M.A.) בפסיכולוגיה קלינית. ובנוסף, פסיכולוג מוסמך כ'מומחה' לאחר שהשלים, בתום לימודי התואר השני, ארבע שנות התמחות קלינית במוסדות מוכרים (מרפאתי ואישפוזי), ועבר בהצלחה את בחינת ההסמכה של משרד הבריאות.

מה ההבדל בין פסיכולוג ובין פסיכיאטר ?

הפסיכולוג הקליני מומחה במתן טיפול נפשי, לעומת פסיכיאטר שהוא רופא והתמחותו היא בטיפול תוך התאמה של טיפול תרופתי. פסיכיאטרים נוהגים לתת יעוץ תרופתי, ולעיתים, הם עוסקים גם בפסיכותרפיה. הפסיכיאטריה עוסקת בהפרעות הנפשיות מנקודת מבט רפואית, ומנסה להציע דרכי הערכה, אבחון, טיפול ושיקום, המתבססים על הצד הפיזיולוגי והפסיכולוגי יחדיו. הפסיכולוג אינו נותן מרשם לתרופות, אך מפנה לרופא פסיכיאטר במידה והוא מאבחן שיש צורך בכך. במקרים בהם נדרשת התערבות תרופתית, השילוב של טיפול התרופתי עם פסיכותרפיה הינו היעיל ביותר לשינוי וריפוי ארוך טווח.

Leaf
bottom of page